DET ER MED SMYKKER SOM MED KÆRLIGHED – MED GOD PLEJE, HOLDER BEGGE DELE LÆNGERE!
Smykker skal plejes – de skal først og fremmest bæres, men skal de vare ved hele livet og måske også smykke de næste generationer, skal de bæres med omtanke. Hvem vil grave have eller støvsuge med en fornem ring med stene på fingeren? Når du laver køkkenarbejde, laver gymnastik eller på anden måde har hårdt fysisk arbejde, bør du tage dine ringe af.
Lyt til et par gode råd. Smykker af ædelmetal skal blot holdes rene, vaskes med sæbe, lunken vand og en gammel tandbørste– evt. dyppes i smykkerens, renses med den lille medfølgende børste og tørres af med en blød klud. Ved rensning bliver metallet rent, men naturligvis ikke blankt. Skal smykket pudses op, eller skal overfladebehandlingen genetableres, kan vi hælpe dig – hvidguldsringe, som man går med næsten dagligt, bør, for at holde sin pæne hvide farve, rhodineres ca. én gang om året. Ofte får ældre smykker sin egen smukke patina.Tag dine smykker af om natten – armbånd og halskæder slides meget hurtigere, hvis man bærer dem hele døgnet.
Diamant er verdens hårdeste mineral, men disse sten har den mærkelige egenskab, at de er vandafvisende og dermed suger fedt og snavs til sig. De skal renses ofte – gerne hver dag – for at lyset uhindret kan finde vej og give stenene deres optimale skønhed. Safirer, rubiner, smaragder og andre ikke porøse sten kan og skal også renses jævnligt – dyp i smykkerens og tør efter med en blød klud. Vær dog forsigtig med antikke diamantsmykker, hvor folierede rosenslebne diamanter ikke tåler væde.
Det er meget klogt at få set sine smykker efter hos guldsmeden af og til – ringe med sten, som du måske går med hver dag, bør du lade efterse i hvert fald en gang om året. Grebene omkring stenene, især på ringe, bliver slidt og må af og til forstærkes – det er klogt at tage disse forholdsregler før end det er for sent – det kan blive kostbart, hvis stenen er faldet ud.
Hvis du opbevarer dine smykker i et smykkeskrin, så pas på de ikke ridser hinanden – diamant er som skrevet verdenshårdeste mineral og kan derfor ridse både andre diamanter og alle øvrige mineraler.
Nogle sten er mere skrøbelige end andre – smaragder bør behandles med en vis forsigtighed og ligeledes er nogle opaler sårbare overfor stød, men hvis man viser sådanne smykker en smule hensyn, kan man bære dem alle til glæde for sig selv og for andre.
Det er ofte sagt at perler bliver smukkere af at blive brugt, og det er da også rigtigt at varmen fra huden kan give liv til perlerne – men perler bliver naturligvis også slidte, og hvis man ikke renser dem med en blød klud for at fjerne rester af sved, creme og parfume, vil de blive matte og kedelige – de “dør”. Perler kan også blive skadet, hvis de bliver båret af personer, der tager speciel medicin og denne udskilles i huden. Kulturperler er et organisk materiale, der “suger til sig” – derfor er kulturperlekæden det sidste, du skal tage på, før du går ud af døren – den tåler ikke parfume og hårlak sprøjtet på sig. Det gælder også for øreringe med kulturperler. Snoren i en perlekæde er af silke og kan derfor blive mør og knuderne lidt snavsede – tag derfor aldrig bad med perlekæden på. En perlekæde bør trækkes om en gang om året – hvis du går med den dagligt, bør den trækkes om halvårligt.